Makrobiotika

Makrobiotika

Makrobiotika představuje životní styl, který je založen na taoistickém učení jin a jang. Zároveň může být tento životní styl vhodný pro ty, kteří trpí nějakou potravinovou alergií. V takovém případě může úprava jídelníčku nejen ulevit přecitlivělému imunitnímu systému, ale také rozšířit chudý jídelníček. Tento způsob stravování je starý už několik tisíc let. 
 

Jeho základem je strava bohatá na luštěniny, obilniny, čerstvou zeleninu a ovoce, přičemž je nutné omezit příjem masa, vajec, sýrů, soli, cukru, tuku a potravin s nízkým obsahem vlákniny. Správné stravování je dáno individuálně v závislosti na geografické poloze, podnebí, náročnosti povolání a celkovém zdravotním stavu. 

Moderní strava obsahuje velké množství cholesterolu, soli, cukru a chemických přísad. Pro ty, kteří žijí v mírném pásmu, platí hlavní zásady, a to především konzumace korýšů, měkkýšů a ryb jako náhrada za vepřové, hovězí a drůbeží maso, sójové produkty jako náhrada za mléko, konzumace potravin v co nejpřirozenějším stavu, častější využití luštěnin a vyřazení rafinovaných cukrů.

Základními potravinami v makrobiotice jsou celá obilná zrna (pšenice, ječmen, pohanka, jáhly, žito, oves, neloupaná rýže), luštěniny, zelenina, mořské řasy a sója. Zelenina by měla být čerstvá a domácí (mezi nevhodnou zeleninu patří špenát, rebarbora, mangold, rajčata či chřest – obsahují velké množství šťavelanů). Mořské řasy jsou velmi důležité, jsou totiž cenným zdrojem stopových prvků a minerálů. Luštěniny obsahují vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu, vitamíny a minerály. Sója vyniká lehce stravitelnými bílkovinami a vysokým obsahem cenných látek.

Co se týče doplňkových potravin v makrobiotice, sůl se používá výhradně mořská, sladidla pouze přírodní a oleje pouze nerafinované. Velmi vhodným je sezamový či kukuřičný olej či různé druhy koření.